
Observatorium de Tiendesprong is het privé astronomisch observatorium van Ton Spaninks.
Ik hou me vooral bezig met het waarnemen van de zon: het tellen en rubriceren van zonnevlekken en protuberansen en metingen aan het aardmagnetisch veld en de spiegelende eigenschappen van de ionosfeer.
Daarnaast worden op regelmatige basis waarnemingen aan de nachtelijke hemel verricht en worden activiteiten georganiseerd voor het geïnteresseerde publiek, zoals de jaarlijks terugkerende nationale sterrenkijkavond, de landelijke zonnekijkzondag, sterrenkijkavond, workshops voor scholen en anderen en cursussen. Ook bezoek van kleine gezelschappen is, op afspraak, mogelijk.
Daarnaast heb ik nog enkele activiteiten waarmee ik me enthousiast bezig houd:

- partner (van Ellemarie; miquelle.nl) en vader
- fotografie (flickr!)
- vrijwillig publieksmedewerker van museumsterrenwacht Sonnenborgh te Utrecht
het observatorium
De sterrenwacht is gevestigd in Tilburg (in het Zuiden van Nederland). In een tuin in een woonwijk staat een stenen gebouw met daarop een 3 meter koepel. In de koepel staat een 127 mm Polarex (Unitron) refractor. Met dit instrument kan de hemel bestudeerd worden met vergrotingen tussen 52 en 333 maal. Aan dit instrument zijn vele uitbreidingen te koppelen zoals uit de andere webpagina’s mag blijken. De huidige sterrenwacht is in 1995 gebouwd en verving de eerdere sterrenwacht uit 1978.
De Tiendesprong voert ook metingen uit aan het aardmagnetisch veld en de reflectie van de ionosfeer.
De sterrenwacht voert sinds 1991 waarnemingen aan zonnevlekken uit die door het SIDC te Ukkel gebruikt en verwerkt worden.
de naam “Tiendesprong”
De term Tiendesprong komt uit het boekje wij in heelal….een heelal in ons van Kees Boeke. In dit boekwerkje probeert Boeke kinderen duidelijk te maken hoe groot het heelal is.
Uitgangspunt is een kind dat met een poes op de arm op een stoel zit midden op het schoolplein. Dit kind wordt getekend. De volgende tekening die de kinderen maken, wordt vanaf een 10 maal grotere afstand gemaakt. Deze sprong van 10 maal verder weg wordt steeds herhaald en wordt een tiendesprong genoemd. Op deze manier krimpt het uitgangspunt in ieder volgende tekening en wordt de grotere structuur van heelal zichtbaar.
Zijn idee is veelvuldig als uitgangspunt gebruikt en opnieuw verwerkt in boeken en animaties met de namen: Cosmic Zoom, Powers of Ten en Machten van Tien enz.
Sterrenwacht de Tiendesprong wil een venster op het heelal zijn voor mijzelf en geïnteresseerden. Middels de beschikbare optische instrumenten zijn 2 tiendesprongen (vergrotingen tussen 11 en 333 keer) in het heelal mogelijk.
In zijn oorspronkelijke idee werden ook tientalsprongen gemaakt in de microwereld.