127 mm Polarex

127 mm Polarex

frontzijde telescoop


De telescoop van de Tiendesprong is er één van het merk Polarex. Polarex was tot halverwege de jaren ’80 een merk dat in de BeNeLux verkocht werd. In andere gebieden van de wereld werd het onder de naam Unitron op de markt gebracht. Het model stamt uit 1953. Gekocht in 1968 door de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft de kijker tot ca. 1991 dienst gedaan als telescoop voor studenten.
In de sterrenwacht wordt deze telescoop veelvuldig gebruikt voor visuele en fotografische waarnemingen van de zon, maar ook ’s nachts wordt de telescoop regelmatig gebruikt. In 1992 is de telescoop in bezit van de Tiendesprong gekomen. Onderaan de pagina enkele kopieën uit de folders over deze telescoop.
Het betreft het model 136 (127 mm/5 inch f16) met een elektrisch aangedreven equatoriale montering. Voor zover bekend is dit model een curiositeit; in Europa schijnen er slechts 3 van te zijn.
Op dit instrument zijn nog andere instrumenten gemonteerd.

zijaanzicht telescoop
  • 40 mm zoeker (ca. 10x vergroting)
  • 75 mm F16 Polarex refractor. Dit instrument wordt veel gebruikt als telescoop om zonnevlekken te tellen in combinatie met het Herschel-prisma. De 75 mm wordt soms ook gebruikt als H-alfa-telescoop; daartoe wordt een 60 mm Lunt filter voor de lens gemonteerd met het bijbehorende prisma. Met deze telescoop kunnen H-alfa waarnemingen uitgevoerd worden;
  • 80 mm F7 Lunt H-alfa-telescoop met pressure tuner gemonteerd. Dit instrument vervangt sinds april 2019 de protuberansentelescoop en is de standaard telescoop voor H-alfa-waarnemingen;
  • 70 mm Tecnosky F6 triplet refractor. Met dit instrument worden spectroheliogrammen gemaakt en de kijker wordt gebruikt voor waarnemingen die een groter gezichtsveld nodig maken, zowel visueel als fotografisch.

De Polarexfolder van dit instrument in de jaren 50: het 5 inch model op een driepoot