het Herschel-prisma

inleiding

Het waarnemen van de zon is, in tegenstelling tot vele andere terreinen van de sterrenkunde, een kwestie van teveel licht en te veel energie. Projectie van de zon is een veilige en goedkope methode. Om de zon rechtstreeks door de kijker waar te kunnen nemen is een lichtverzwakking van 100.000 maal (factor 5) heel normaal. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen.

Wij hebben ervoor gekozen het Herschelprisma zelf te maken. Op de ATT in Essen werden enkele Herschel-prismaglazen gekocht uit de surplusbak. Een aluminium kokerprofiel werd gekocht en met enkele stukken rond aluminium werd de behuizing gemaakt. Het grijsfilter komt uit de fotografie. Als afwerking werd zwart geanodiseerd gekozen; dat hebben we zelf gedaan.

werking

Het zonnelicht valt door de lens van de telescoop en komt aan de oculairkant het Herschelprisma binnen. 5 % van het licht wordt weerkaatst richting oculair terwijl 95 % het prisma aan de achterkant verlaat. De 5 % valt nog door een grijsfilter met factor 4 (of 3,5 voor fotografie of voor een combinatie met een solar continuum filter) waardoor een verzwakking van 200.000 keer ontstaat.

doorsnedetekening

Hiernaast is de doorsnede van het prisma te zien. De behuizing en het klepje zijn gemaakt van vierkante aluminium buis. Bus 10 is uitschroefbaar en aan te passen aan de gewenste telescoop. Voor mij zijn dat aanpassingen voor 50,8 mm en 36,4 mm (Polarex). Het grijsfilter in ring 6 is uitwisselbaar.

de onderdelen in beeld

 

 

 

 

 

 

 

het herschelprisma in beeld